DOLAR
49,1760
EURO
55,1829
ALTIN
6.534,11
BIST
12.443,92
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Malatya
Yağmurlu
17°C
Malatya
17°C
Yağmurlu
Çarşamba Az Bulutlu
19°C
Perşembe Az Bulutlu
21°C
Cuma Az Bulutlu
19°C
Cumartesi Parçalı Bulutlu
21°C

Başkan Er: Malatya denilince Gastronomisi de akla gelecek

Başkan Sami Er, Malatya’nın gastronomisini kalıcı bir şehir değerine dönüştürmeyi hedeflediklerini belirterek, kentin kayısının yanı sıra zengin mutfak kültürüyle de anılmasını istediklerini söyledi.

Başkan Er: Malatya denilince Gastronomisi de akla gelecek
19.08.2026 12:45
A+
A-

Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Sami Er, kentin köklü mutfak kültürünü turizmin ve şehir tanıtımının önemli unsurlarından biri haline getirmeyi hedeflediklerini belirterek, “Malatya denildiğinde nasıl kayısı akla geliyorsa, bundan sonra gastronomimizin ve yemek kültürümüzün de akla gelmesini istiyoruz” dedi.

Malatya Büyükşehir Belediyesi tarafından bu yıl ikincisi düzenlenen Gastronomi ve Kültür Sokağı etkinlikleri kapsamında gerçekleştirilen yarışmalarda dereceye giren yarışmacılar için ödül töreni düzenlendi. Kentteki bir otelde gerçekleştirilen törende konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Sami Er, Malatya’nın gastronomi alanındaki hedeflerini anlattı.

KAYISININ YANINA GASTRONOMİ MARKASI

Malatya’nın sahip olduğu yemek kültürünün güçlü bir şehir markasına dönüştürülmesi gerektiğini vurgulayan Başkan Er, kentin gastronomi alanında önemli bir potansiyele sahip olduğunu söyledi. Malatya mutfağının günlük yaşamın içinde varlığını sürdüren, kuşaktan kuşağa aktarılan önemli bir kültürel miras olduğuna dikkat çeken Er, düğünlerden bayramlara, misafir sofralarından aile mutfaklarına kadar geleneksel yemek kültürünün yaşamaya devam ettiğini ifade etti.

Başkan Er, Malatya’nın kayısıyla oluşturduğu güçlü marka değerinin benzerini gastronomide de oluşturmak istediklerini belirterek, kentin bundan sonra yalnızca kayısısıyla değil, zengin mutfağı ve yemek kültürüyle de anılması için çalışmaların sürdürüleceğini kaydetti.

“GASTRONOMİYİ 365 GÜN YAŞATACAĞIZ”

Gastronomi çalışmalarının birkaç günlük festival veya organizasyonla sınırlı kalmayacağını belirten Başkan Er, temel hedeflerinin Malatya gastronomisini kalıcı bir şehir değerine dönüştürmek olduğunu söyledi. Bu kapsamda Gastronomi Merkezi’ni hizmete açtıklarını ifade eden Er, merkezde yöresel lezzetlerin modern mutfak anlayışı ve dünya mutfağıyla buluşturulacağını kaydetti. Başkan Er, “Bugün bizim meselemiz sadece birkaç günlük bir etkinlik düzenlemek değil. Asıl hedefimiz, Malatya’nın gastronomisini kalıcı bir şehir değerine dönüştürmek ve hak ettiği noktaya taşımaktır” ifadelerini kullandı.

MUTFAK SANATLARI AKADEMİSİ GELİYOR

Malatya’nın gastronomi vizyonunun önemli ayaklarından birinin de eğitim olacağını belirten Başkan Er, Gastronomi Merkezi bünyesinde Mutfak Sanatları Akademisi kurulacağını açıkladı. Akademi için hazırlıkların tamamlandığını ifade eden Başkan Er, “Yerimiz hazır, ekipmanlarımız hazır, ekiplerimiz hazır. İnşallah Malatya artık gastronominin de merkezi olacak” dedi. Gastronomi Merkezi’nde vatandaşlara kaliteli ve lezzetli yemeklerin nezih bir ortamda ve uygun fiyatlarla sunulacağını belirten Er, gastronominin Malatya turizmini de güçlendireceğini söyledi.

“MALATYA MUTFAĞI HAK ETTİĞİ KADAR TANITILAMIYOR”

Malatya mutfağının Türkiye’nin önemli mutfakları arasında bulunduğunu ifade eden Başkan Er, buna karşın kentin sahip olduğu gastronomi zenginliğinin bugüne kadar yeterince tanıtılamadığına dikkat çekti. Ünlü şef Ömür Akkor başta olmak üzere Türkiye’nin önemli gurme ve şeflerinin Malatya mutfağının güçlü yapısına dikkat çektiğini belirten Er, önümüzdeki dönemde düzenlenecek festival ve etkinliklerle tanıtım çalışmalarının artırılacağını kaydetti. Başkan Er, gastronomiyi turizmle birlikte ele aldıklarını vurgulayarak, Malatya’ya gelen ziyaretçilerin şehirden ayrılırken yalnızca tarihi ve doğal güzellikleri değil, tattıkları yemekleri ve Malatya’nın misafirperverliğini de hatırlamalarını istediklerini ifade etti.

DEPREMİN ARDINDAN YENİDEN AYAĞA KALKAN MALATYA’YA YENİ VİZYON

Konuşmasında 6 Şubat depremlerinin ardından yürütülen çalışmalara da değinen Başkan Er, Malatya’nın yalnızca fiziki anlamda yeniden inşa edilmediğini, şehrin geleceğine yönelik projelerin de hayata geçirildiğini söyledi. Konut ve iş yerlerinden altyapı ve ulaşıma, sanayiden tarıma ve turizme kadar birçok alanda çalışmalar yürütüldüğünü belirten Er, “Bizler sadece depremin yaralarını sarmadık, geleceğin Malatya’sını inşa ettik” dedi.

Turizm Çalıştayı ile Malatya’nın tarihi, kültürel ve doğal değerlerini daha geniş kitlelere ulaştırmayı hedeflediklerini belirten Başkan Er, özellikle Arslantepe Höyüğü’nün kentin en önemli tarihi değerlerinden biri olduğuna dikkat çekti. Er, Uluslararası Arslantepe Yarı Maratonu, Kayısı Festivali ve Kültür Yolu Festivali gibi organizasyonların da şehrin normalleşmesine ve tanıtımına önemli katkı sağladığını ifade etti.

31 LEZZET NOKTASI, 44 MALATYALI ESNAF

Gastronomi ve Kültür Sokağı etkinlikleri kapsamında 31 lezzet noktası oluşturulduğunu, yarışmalar ve paneller düzenlendiğini belirten Başkan Er, Malatya’nın zengin mutfak kültürünün hem kent sakinleriyle hem de şehir dışından gelen misafirlerle buluşturulduğunu söyledi. Etkinlikte 44 Malatyalı esnafın yer aldığını açıklayan Er, organizasyona dışarıdan esnaf alınmadığını özellikle vurguladı. Başkan Er, “Bu yıl etkinliğimize 44 esnafımız katıldı. Etkinliğimizde yer alan esnaflarımızın tamamı Malatyalı. Dışarıdan herhangi bir esnaf almadık. Tamamen yerli Malatya esnafımızla bu organizasyonu gerçekleştirdik” diye konuştu.

“BU ETKİNLİĞİN KAZANANI MALATYA OLDU”

Gastronomi yarışmalarına katılanlara teşekkür eden Başkan Er, organizasyonun yalnızca dereceye giren yarışmacılardan ibaret olmadığını belirterek, asıl kazananın Malatya olduğunu söyledi. Gastronominin kentin ortak değeri olduğunu vurgulayan Er, üniversitelerden sivil toplum kuruluşlarına, esnaftan vatandaşlara kadar bütün paydaşlarla birlikte hareket ederek Malatya gastronomisini daha güçlü bir noktaya taşımak istediklerini kaydetti.

DERECEYE GİRENLERE ÖDÜLLERİ VERİLDİ

Başkan Sami Er’in konuşmasının ardından Gastronomi ve Kültür Sokağı kapsamında düzenlenen yarışmalarda dereceye giren yarışmacılara ödülleri takdim edildi. Ev hanımları kategorisinde Sibel Altun birinci, Gülsen Karabulut ikinci, Semra Gürbüz üçüncü, Gül Bakal ise dördüncü oldu. Öğrenci kategorisinde Ramazan Sertdemir birinciliği elde ederken Yusuf Hakverdi ikinci, Hilal Mercan üçüncü, İnanç Oktay dördüncü oldu. Influencer kategorisinde ise Tülay Dağdelen birinci, Arife Dinç ikinci ve Kübra Erdoğan üçüncü oldu. Programda şefler tarafından Büyükşehir Belediye Başkanı Sami Er’e şef önlüğü hediye edilirken, festivalin düzenlenmesinde emeği geçenlere de plaket takdim edildi. Başkan Er, gastronomi alanındaki çalışmaların önümüzdeki dönemde de devam edeceğini belirterek, Malatya’nın kayısıyla özdeşleşen marka kimliğine güçlü mutfak kültürünü de ekleyerek gastronomi turizminde iddialı şehirlerden biri haline gelmesini hedeflediklerini vurguladı.

Kaynak: Bülten

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.