UNESCO Dünya Mirası Arslantepe Höyüğü temasıyla düzenlenen Uluslararası Malatya Arslantepe Yarı Maratonu, binlerce sporcunun katılımıyla büyük heyecana sahne oldu.

Malatya’da, UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alan Arslantepe Höyüğü temasıyla bu yıl ilk kez düzenlenen Uluslararası Malatya Arslantepe Yarı Maratonu büyük ilgi gördü. Toplam 2 milyon 200 bin lira ödülün dağıtıldığı organizasyonda 21 kilometre yarı maratonda kadınlarda Betselot Abdualem Tadesse, erkeklerde ise Hüseyin Can birinci olarak 100’er bin liralık ödülün sahibi oldu.
Malatya Büyükşehir Belediyesi öncülüğünde, Türkiye Atletizm Federasyonu, Malatya Valiliği, Yeşilyurt Belediyesi ve Battalgazi Belediyesi’nin destekleriyle gerçekleştirilen organizasyon, 6 Şubat 2023 depremlerinin ardından kentin yeniden ayağa kalkışının önemli simgelerinden biri oldu.
21 kilometre yarı maraton, 10 kilometre koşusu ve 4,2 kilometre halk koşusu olmak üzere üç kategoride düzenlenen etkinliğe Türkiye’nin yanı sıra Rusya, Etiyopya, Ukrayna, Meksika, Romanya ve Gürcistan’dan sporcular katıldı. Organizasyonda 21K kategorisinde 200, 10K kategorisinde 350 atlet yarışırken, halk koşusuna yaklaşık 1.500 kişi iştirak etti. Yarışlarda ayrıca 26 elit atlet mücadele ederken, 45 hakem görev yaptı.
Etkinlik, Yüzüncü Yıl Kent Parkı’nda gerçekleştirilen 4,2 kilometrelik halk koşusuyla başladı. Koşuya Malatya Valisi Seddar Yavuz, Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Sami Er, Yeşilyurt Belediye Başkanı Prof. Dr. İlhan Geçit, Battalgazi Belediye Başkanı Bayram Taşkın, İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nusret Akpolat, MTÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İlhan Erdem ve Türkiye Atletizm Federasyonu Başkanı Dr. Ahmet Karadağ da katıldı.
Halk koşusu öncesinde konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Sami Er, Malatya’nın deprem sonrası normalleşme sürecinde önemli bir aşama kaydettiğini belirterek, maratonun kente önemli katkılar sağlayacağına inandığını söyledi. Er, organizasyonu geleneksel hale getirerek her yıl düzenlemeyi hedeflediklerini ifade etti.
Malatya Valisi Seddar Yavuz ise sporun birleştirici ve iyileştirici gücüne dikkat çekerek organizasyonda emeği geçenlere teşekkür etti.
Türkiye Atletizm Federasyonu Başkanı Dr. Ahmet Karadağ da ilk kez düzenlenmesine rağmen binin üzerinde katılımcıya ulaşan organizasyonun önemli bir başarı olduğunu belirterek, Malatya’nın atletizm alanında büyük bir potansiyele sahip olduğunu vurguladı.
10 kilometrelik yarış Mehmet Buyruk Caddesi’nden başlayıp Yüzüncü Yıl Kent Parkı’nda sona ererken, profesyonel atletlerin mücadele ettiği 21 kilometrelik yarı maraton ise Arslantepe Höyüğü önünden start aldı ve yine Yüzüncü Yıl Kent Parkı’nda tamamlandı.
Kadınlar
Erkekler
Uluslararası Malatya Arslantepe Yarı Maratonu, sporun evrensel diliyle farklı ülkelerden sporcuları bir araya getirirken, Malatya’nın yeniden yükselişini ve geleceğe güvenle yürüyüşünü de tüm dünyaya göstermiş oldu.
Kaynak: Bülten