Malatya’da Okula Uyum Haftası başladı. Melekbaba İlkokulu-Ortaokulunda düzenlenen Âmin Alayı etkinliğiyle öğrencilerin ilk gün heyecanı geleneksel değerlerle buluştu.

2026-2027 eğitim öğretim yılı hazırlıkları kapsamında okul öncesi, ilkokul 1’inci sınıf ve ortaokul 5’inci sınıf öğrencilerine yönelik düzenlenen “Okula Uyum Haftası” Malatya’da başladı. Uyum haftasının ilk gününde Melekbaba İlkokulu-Ortaokulunda gerçekleştirilen “Köklerden Geleceğe Maarifin Kalbinde İlk Adım: Âmin Alayı” programıyla öğrencilerin okul heyecanı geleneksel değerlerle buluştu.
Millî Eğitim Bakanlığı tarafından öğrencilerin yeni eğitim ortamlarına daha kolay uyum sağlamaları, okul kültürünü tanımaları, öğretmenleri ve arkadaşlarıyla sağlıklı iletişim kurmaları ve eğitim hayatlarına güvenli ve olumlu bir başlangıç yapmaları amacıyla planlanan Okula Uyum Haftası, 11 Eylül’e kadar devam edecek.
Uyum haftası kapsamında okul öncesi ve ilkokul 1’inci sınıf öğrencileri için 5 gün, ortaokul 5’inci sınıf öğrencileri için ise 3 gün boyunca çeşitli etkinlikler gerçekleştirilecek. Programlarda öğrencilerin yaş ve gelişim özellikleri dikkate alınarak okulun fiziki ortamının tanıtılması, öğretmen ve arkadaşlarla tanışma, sınıf ve okul kurallarının öğrenilmesi, sosyal iletişimin güçlendirilmesi ve öğrencilerin kendilerini okul ortamında güvende ve rahat hissetmelerine yönelik çalışmalara yer verilecek.
Okula Uyum Haftası’nın ilk gününde İl Millî Eğitim Müdürü Behçet Bakır, Melekbaba İlkokulu-Ortaokulunda düzenlenen programa katılarak öğrencilerin ilk gün heyecanına ortak oldu. Program kapsamında öğrencilerin eğitim hayatına attıkları ilk adımın anlam ve heyecanını geleneksel değerlerle buluşturmak amacıyla “Köklerden Geleceğe Maarifin Kalbinde İlk Adım: Âmin Alayı” gerçekleştirildi.
Osmanlı’dan günümüze uzanan Âmin Alayı geleneğinden esinlenilerek düzenlenen etkinlikte, çocukların eğitim hayatına başladıkları bu özel gün geleneksel motiflerle yeniden yaşatıldı. Öğrencilerin neşesi ve heyecanıyla renklenen programda, geçmişten gelen kültürel miras günümüz eğitim anlayışıyla buluşturuldu. Programda çocukların yalnızca akademik başarılarına değil; millî, manevi ve kültürel değerlerle güçlü bir şekilde yetişmelerine verilen önem de vurgulandı.
İl Millî Eğitim Müdürü Behçet Bakır, okulun bulunduğu mahallede öğrencileri evlerinden alarak onlarla birlikte okula yürüdü. Çocukların okul yolundaki heyecanlarına eşlik eden Bakır, öğrenciler ve velilerle sohbet etti. Öğrencileri okula ulaştırarak öğretmenlerine emanet eden Bakır, daha sonra sınıfları ziyaret etti. Öğrencilerin ilk gün heyecanını paylaşan Bakır, çocuklara çeşitli tavsiyelerde bulunarak yeni eğitim hayatlarında başarı ve mutluluk diledi.
Uyum programının önemli bölümlerinden birini de okul bahçesinde öğrenciler için hazırlanan geleneksel oyun alanları oluşturdu. Çocukların okulu yalnızca ders yapılan bir yer olarak değil; arkadaşlıkların kurulduğu, birlikte öğrenmenin ve eğlenmenin yaşandığı güvenli ve sıcak bir ortam olarak tanımalarını amaçlayan etkinliklerde renkli görüntüler ortaya çıktı.
Öğrencilerle birlikte oyun oynayan İl Millî Eğitim Müdürü Behçet Bakır da çocukların neşesine ortak oldu. Gerçekleştirilen etkinliklerle öğrencilerin birbirleriyle kaynaşmaları, iletişim kurmaları ve okul ortamına yönelik olumlu duygular geliştirmeleri hedeflenirken geleneksel oyunlarla paylaşma, yardımlaşma, birlikte hareket etme ve takım ruhunun geliştirilmesine de katkı sağlandı.
Programda öğrenci ve velilere seslenen İl Millî Eğitim Müdürü Behçet Bakır, okula uyum sürecinin çocukların eğitim hayatındaki önemli başlangıç noktalarından biri olduğunu belirterek şunları söyledi:
“Minik yavrularımızın ilim ve irfan kapısını neşeyle araladığı bu ilk adımda, heyecanlarını ‘Köklerden Geleceğe Maarifin Kalbinde İlk Adım Âmin Alayı’ ile paylaşıyoruz. Osmanlı’dan bugüne uzanan kadim medeniyetimizin inceliklerini modern eğitim anlayışımızla buluşturduğumuz bu anlamlı günün ve 2026-2027 eğitim-öğretim yılının evlatlarımıza, kıymetli velilerimize ve tüm maarif ailemize hayırlı, bereketli ve başarılarla dolu olmasını temenni ediyorum. Yeni eğitim öğretim döneminde okula uyum süreçlerini ailelerimizin güçlü desteğiyle omuz omuza karşılıyor, bu güzel başlangıcı hep birlikte paylaşıyoruz.”
Kaynak: Yenihabermalatya.com