DOLAR
48,6197
EURO
56,2317
ALTIN
6.733,18
BIST
14.235,83
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Malatya
Parçalı Bulutlu
33°C
Malatya
33°C
Parçalı Bulutlu
Salı Az Bulutlu
32°C
Çarşamba Parçalı Bulutlu
31°C
Perşembe Parçalı Bulutlu
32°C
Cuma Hafif Yağmurlu
30°C

YİKOB’ta enkaz dosyası.. Eski vali yardımcısına 12 yıla kadar hapis istemi

Malatya’da YİKOB’un deprem sonrası enkaz çalışmalarına ilişkin davada eski vali yardımcısı hakkında 12 yıla kadar hapis cezası istendi.

YİKOB’ta enkaz dosyası.. Eski vali yardımcısına 12 yıla kadar hapis istemi
RESİM AÇIKLAMASI
14.09.2026 07:07 | Son Güncellenme: 14.09.2026 09:55
A+
A-

Malatya’da 6 Şubat depremlerinin ardından yürütülen yıkım ve enkaz kaldırma çalışmalarına ilişkin soruşturmada dönemin Vali Yardımcısı Mehmet Öz ile YİKOB Yatırım İzleme Müdürü Süleyman Düşünceli hakkında dava açıldı. “Zincirleme zimmet” suçlaması yöneltilen iki isim için 5 yıldan 12 yıla kadar hapis cezası istendi.

6 Şubat depremlerinin ardından Malatya’da ağır hasarlı binaların yıkılması ve enkazların kaldırılması sırasında yaşandığı ileri sürülen usulsüzlüklerle ilgili soruşturma Ağır Ceza Mahkemesi’ne taşındı.

Malatya Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturmanın ardından eski Vali Yardımcısı Mehmet Öz ile dönemin YİKOB Yatırım İzleme Müdürü Süleyman Düşünceli hakkında iddianame hazırlandı. İddianamenin kabul edilmesiyle iki isim Malatya 5. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yargılanacak. Savcılık, Öz ve Düşünceli’nin “zincirleme zimmet” suçundan 5 yıldan 12 yıla kadar hapisle cezalandırılmasını talep etti.

ENKAZDAN ÇIKAN HURDA DEMİRLER DOSYADA

Soruşturmanın önemli bölümünü deprem enkazından çıkan hurda demirlerle ilgili işlemler oluşturuyor. Malatyayenises.com’un daha önce gündeme getirdiği dosyada, yıkım işi yapan bazı firmaların enkazı belirlenen alanlara götürürken hurda demirleri ayırdığı ve bu nedenle yaklaşık 9,6 milyon TL kamu zararı oluştuğu ileri sürüldü. İddiaların araştırılması sırasında tanıkların ifadelerine başvurulurken, resmi belgeler, tutanaklar ve WhatsApp yazışmaları da soruşturma dosyasına girdi.

İKİ RESMİ YAZI MERCEK ALTINDA

Soruşturmada 15 ve 16 Ağustos 2023 tarihli iki resmi yazı üzerinde özellikle duruldu. Söz konusu yazıların enkaz döküm alanlarından hurda demir çıkarılmasıyla bağlantılı olduğu belirtildi. Eski Vali Yardımcısı Mehmet Öz ise savunmasında, yoğun çalışma temposu nedeniyle bu yazıları ayrıntılı olarak incelemeden imzaladığını söyledi.

Dosyaya giren WhatsApp yazışmalarını da değerlendiren savcılık, söz konusu belgelerin talimat doğrultusunda hazırlandığını öne sürdü. Firmalarla yapılan sözleşmelerde enkazdan hurda malzeme alınamayacağına ilişkin hükümler bulunduğu belirtilirken, daha sonra demirlerin sahadan çıkarılmasına ilişkin yazıların hazırlanması soruşturmanın tartışılan noktalarından biri oldu.

VALİLİK SORUŞTURMA İZNİ VERDİ

Soruşturmanın kamu görevlilerine uzanması üzerine Mehmet Öz ve Süleyman Düşünceli için idari izin süreci de işletildi. Malatya Valiliği İl İdare Kurulu, yapılan inceleme ve bilirkişi değerlendirmelerinin ardından iki isim hakkında soruşturma izni verdi. Savcılığın yürüttüğü işlemlerin tamamlanmasının ardından hazırlanan iddianamede iki sanığın zincirleme zimmet suçundan cezalandırılması istendi.

FİRMALARLA İLGİLİ DOSYA DA MAHKEMEDE

Enkazdan çıkarıldığı ileri sürülen hurda malzemelerle ilgili yalnızca kamu görevlileri hakkında dava açılmadı.

Yıkım ve hafriyat işleriyle bağlantılı K.A., M.T.A. ve U.A. hakkında da “edimin ifasına fesat karıştırma” ve kamu kurum ve kuruluşlarına ait eşya hakkında hırsızlık suçlamalarıyla ayrı bir dava açıldı. Bu dosyanın yargılaması Malatya 11. Asliye Ceza Mahkemesi’nde sürüyor.

Davada yapılan savunmalarda demirlerin döküm sahalarından izinsiz çıkarılmadığı, işlemlerin ilgili makamların bilgisi dahilinde gerçekleştirildiği ileri sürüldü. Bu savunmalar, demirlerin sahadan çıkarılmasına ilişkin izin ve yazışmaları da soruşturmanın önemli konularından biri haline getirdi.

DÜŞÜNCELİ 2020’DE DE GÖREVDEN ALINMIŞTI

Dava açılan Süleyman Düşünceli’nin adı, Malatya’daki deprem sonrası yıkım işlemleriyle ilgili daha önce yürütülen incelemelerde de gündeme gelmişti. 24 Ocak 2020’deki Elazığ-Sivrice depreminden sonra Malatya’da hasar gören bazı kamu binalarının yıkım işlemleri hakkında inceleme ve soruşturmalar yapılmış, bu süreçte Düşünceli YİKOB’daki görevinden alınmıştı.

Düşünceli, 6 Şubat 2023 depremlerinin ardından yeniden aynı göreve getirildi

2020 depreminden sonra Akçadağ’ın Kürecik-Kepez bölgesindeki Çok Programlı Lise binasında gerçekleştirilen söküm işlemleri de yargıya taşınmıştı. Bu kapsamda hakkında dava açılan Ahmet Turan Güzel’e Malatya 10. Asliye Ceza Mahkemesi tarafından kamu malına zarar verme ve hırsızlık suçlarından toplam 9 yıl 4 ay 15 gün hapis cezası verilmişti.

İHALELER MÜFETTİŞ RAPORUNA DA GİRMİŞTİ

Malatya’daki yıkım işleri daha önce İçişleri Bakanlığı müfettişleri tarafından da incelenmişti.

Hazırlanan raporda bazı illerdeki YİKOB ihaleleri karşılaştırılmış; Elazığ, Erzincan, Sivas, Kahramanmaraş ve Adıyaman’daki bazı ihalelerde yüzde 25-30 düzeyinde indirim gerçekleşirken, Malatya’daki bazı ihalelerde bu oranın yaklaşık yüzde 15 seviyesinde kaldığı belirtilmişti. 6 Şubat depremlerinin ardından başlayan son soruşturmada ise artık yargılama aşamasına geçildi. Eski Vali Yardımcısı Mehmet Öz ile dönemin YİKOB Yatırım İzleme Müdürü Süleyman Düşünceli hakkındaki iddialar, savunmalar ve dosyaya giren deliller Malatya 5. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından değerlendirilecek.

Olur. Ana haberi gölgelememesi için ikinci dosyayı büyütmeden, ama evrak eksikliği, milyonluk ödemelerde imzanın belirlenememesi, Cevdet Sel dahil yöneticiler ve müfettişlerin soruşturma talebi gibi vurucu noktaları biraz daha açalım:

YİKOB’TA BİR BAŞKA DOSYADA DA MÜFETTİŞLER SORUŞTURMA İSTEDİ

Malatya YİKOB’un deprem sonrası yıkım ve enkaz işlemleriyle ilgili ayrı bir dosyasında da çarpıcı tespitler yer aldı. İçişleri Bakanlığı Mülkiye Teftiş Kurulu’nun talebi üzerine hazırlanan bilirkişi raporunda, bazı yıkım ihalelerine ait hakediş ödeme emirlerinin dosyalarda bulunamadığı, bu nedenle milyonlarca liralık ödemelerin hangi YİKOB Müdürü veya Müdür Vekilinin imzasıyla gerçekleştirildiğinin belirlenemediği kaydedildi.

İncelemede evrak eksikliklerinin bununla da sınırlı olmadığı, bazı dosyalarda muayene ve kabul komisyonu belgelerinin de bulunamadığı belirtildi. Evrakların bulunduğu ihale dosyalarında ise dönemin YİKOB yöneticileri Süleyman Düşünceli, Aydın Yıldız ve Cevdet Sel’in isimleri, görev yaptıkları dönemler ve ilgili işlemler kapsamında bilirkişi raporunda yer aldı.

VALİ YARDIMCISI BIÇAK’IN SORUMLULUĞU DA İNCELENDİ

Bilirkişi heyeti, dönemin Vali Yardımcısı ve YİKOB Başkanı Abdülselam Bıçak’ın da kurumun sevk, idare ve denetlenmesine ilişkin sorumluluğunu değerlendirdi. Raporda Bıçak’ın bu görevlerini tam olarak yerine getirmediği yönünde kanaat bildirildi.

İncelenen ihale grupları üzerinden yapılan hesaplamada ise oluşmuş olabileceği değerlendirilen kamu zararının en az 183 milyon 26 bin 252 TL, en fazla 201 milyon 328 bin 877,20 TL olduğu belirtildi. Bu tutarların kesinleşmiş kamu zararı olmadığı ve herhangi bir yöneticiye tek başına yüklenmiş bir miktarı ifade etmediği kaydedildi.

DOSYA VALİLİĞE GÖNDERİLDİ

Bilirkişi raporunun ardından Mülkiye müfettişleri, dönemin YİKOB Başkanı Vali Yardımcısı Abdülselam Bıçak ile dosyada adı geçen yöneticiler hakkında idari disiplin ve adli soruşturma açılmasını istedi. Hazırlanan soruşturma evrakı Malatya Valiliği’ne gönderildi.

Söz konusu inceleme, eski Vali Yardımcısı Mehmet Öz hakkında “zincirleme zimmet” suçlamasıyla 12 yıla kadar hapis istemiyle açılan davadan ayrı bir dosya niteliği taşıyor. Ancak her iki dosyada da 6 Şubat depremlerinin ardından Malatya’da YİKOB bünyesinde yürütülen yıkım ve enkaz işlemlerinin farklı boyutlarının inceleme konusu olması dikkat çekiyor.

Kaynak: Yenihabermalatya.com

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.