DOLAR
49,3924
EURO
54,9724
ALTIN
6.498,82
BIST
12.148,05
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Malatya
Hafif Yağmurlu
20°C
Malatya
20°C
Hafif Yağmurlu
Çarşamba Hafif Yağmurlu
20°C
Perşembe Hafif Yağmurlu
19°C
Cuma Hafif Yağmurlu
20°C
Cumartesi Az Bulutlu
21°C

12. Yargı Paketi’nde neler var? Af bekleyenlere kötü haber

Adalet Bakanlığı’nın hazırladığı 12. Yargı Paketi’nde yargı süreçlerini hızlandıracak önemli düzenlemeler öne çıkarken, kamuoyunda merakla beklenen genel af ve toplu tahliye beklentilerine kapı kapatıldı.

12. Yargı Paketi’nde neler var? Af bekleyenlere kötü haber
17.06.2026 20:43
A+
A-

Adalet Bakanlığı tarafından hazırlıkları sürdürülen 12. Yargı Paketi ile ilgili detaylar kamuoyunda tartışılmaya devam ediyor. Taslak çalışmalarda yargı süreçlerini hızlandırmaya yönelik önemli düzenlemeler yer alırken, vatandaşların en çok merak ettiği genel af ve toplu tahliye konularında ise beklentileri karşılayacak bir adım bulunmuyor.

Paket kapsamında özellikle dijital dolandırıcılıkla mücadele amacıyla IBAN ve banka hesabı kullandırılmasına yönelik yeni cezai düzenlemeler öngörülüyor. Son yıllarda artan dolandırıcılık olaylarının önüne geçilmesi amacıyla, hesabını suç örgütlerine kullandıran kişilere yönelik yaptırımların ağırlaştırılması planlanıyor.

Öte yandan çekişmeli boşanma davalarının daha kısa sürede sonuçlandırılması için iki aşamalı bir sistem üzerinde çalışılıyor. Yeni modele göre boşanma kararı daha hızlı kesinleşirken, velayet, nafaka ve mal paylaşımı gibi konular ayrı süreçlerde değerlendirilecek.

Yargılamaların hızlandırılması amacıyla elektronik tebligat ve e-duruşma uygulamalarının kapsamı genişletilecek. Tarafların ve tanıkların görüntülü bağlantı yoluyla duruşmalara katılımının artırılması hedefleniyor.

Taslakta ayrıca bazı ağır suçlara ilişkin ceza sınırlarının yeniden düzenlenmesi, arabuluculuk kapsamının genişletilmesi, noterlik ve tapu işlemlerinin kolaylaştırılması gibi başlıklar da yer alıyor.

Af ve Toplu Tahliye Gündemde Yok

Adalet Bakanlığı kaynakları tarafından yapılan açıklamalarda, 12. Yargı Paketi kapsamında genel af, şahsa özel af, toplu tahliye veya kapsamlı bir infaz indirimi düzenlemesinin bulunmadığı vurgulanıyor. Bakanlık, paketin temel amacının ceza indirimi değil, yargı sisteminin daha etkin ve hızlı işlemesini sağlamak olduğunu belirtiyor.

Son Şekli Meclis’te Belli Olacak

Henüz taslak aşamasında bulunan 12. Yargı Paketi’nin TBMM’ye sunulmasının ardından komisyon ve Genel Kurul görüşmelerinde değişikliğe uğrayabileceği belirtiliyor. Nihai düzenlemeler, yasalaşma sürecinin tamamlanmasıyla netlik kazanacak.

Kaynak: Tahir ÖZÇELİK

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.